Letos je bilo pestro v Mariboru, Ljubljani, Vipavskem Križu in v Nazarjeh. Poglejte si prispevke o naši skupni molitvi 🙂

PODAJ MI ROKO MARIBOR

V četrtek, 23. 10. 2014, smo se po večerni sveti maši zbrali pri Frančiškanih v Mariboru. Večer se je začel z uvodno pesmijo slavilne skupine Emanuel, nato pa smo slišali poslanico Podaj mi roko, ki jo je napisala sestra Andreja Čakš. Podanih je bilo nekaj iztočnic za osebni razmislek: kaj jaz prispevam k tistemu pravemu bratstvu nas vseh, preprečevanju predsodkov, sebičnosti in boljšim medsebojnim odnosom. Sledil je nagovor salezijanskega duhovnika Rafa Pinose, ki ima velik govorniški talent in z njim uspešno in goreče pričuje Božjo ljubezen do nas vseh. Najbolj mi ostaja v spominu njegova prispodoba o dimenzijah. Sprva človeških, nato tistih predstavljenih v Pavlovem pismu in na koncu o treh Božjih dimenzijah – Veri, Upanju in Ljubezni.
Po nagovoru je sledila slavilna molitev s skupino Emanuel iz Binkoštne cerkve, ko smo skupaj z njimi peli bolj ali manj poznane pesmi, predvsem pa smo se želeli zahvaliti Gospodu za njegovo Ljubezen in ga slaviti.
DSCN1134

Ko smo si med pesmijo podali roke in skupaj molili, si res lahko čutil Božjo bližino, predvsem pa našo povezanost, saj smo bili bratje in sestre ter skupaj prosili za mir. Upam, da je vsak udeleženec to začutil in ga je tako nagovorilo, da bo želel to bratstvo prenesti v svoj vsakdan, v vse svoje odnose.
Na koncu nas je pričakal še zelo okusno in lično pripravljen prigrizek, ob katerem je bila priložnost za srečanje in sproščen klepet z vsemi udeleženci.

DSCN1123



PODAJ MI ROKO NAZARJE

V soboto, 11.10.2014 ob 20. uri smo se na samostanskem griču v Nazarjah zbrali Frančiškova mladina Nazarje, prav tako Frančiškov svetni red Nazarje, prišlo pa nas je obiskat tudi nekaj mladih iz FRAMe Maribor in Vipavski križ.

Zbrali smo se z namenom, da bi molili za žrtve trgovine z ljudmi ter tako razmišljali o bratstvu med ljudmi. Začeli smo s kratko molitvijo, pesmijo, nadaljevali z branjem dveh zelo zanimivih življenjskih zgodb deklet, Maje in Selme, ki sta, vsaka na svoj način, doživeli okrutne stvari v svojem življenju. Prebrali smo sedmo zapoved iz Katekizma katoliške Cerkve, ki ravno govori o tem, da prepoveduje dejanja ali početja, ki vodijo k zasužnjevanju ljudi ter odlomek iz Svetega pisma. Da bi še bolj povezali naš svet v katerem živimo in vero, smo vse začinili še z močno debato, kjer smo se spraševali o morebitnih rešitvah za mlade, da ne bi naivno nasedali na pasti trgovanja z ljudmi ter razpravljali o raznih problemih, ki se dogajajo pri mladih v naši državi. Prisluhnili smo tudi zanimivim, a prav tako pretresljivim življenjskim zgodbam, ki so jih vedeli mladi in starejši na dogodku. Zanimivo je bilo slišati poglede obeh generacij, nas mladih ter staršev, kako vidimo ta problem pasti trgovanja z ljudmi v Sloveniji v zdajšnjem času, predvsem problem tega trgovanja z mladimi. Dobro debato smo povezali še s poslanico, ki govori o tem, da smo vsi bratje, tukaj in zdaj! Končali smo z molitvijo za vse žrtve, še malce poklepetali in odšli domov, vsak s tihim upanjem pri sebi, da bo naš svet začel reševati mlade in njihovo prihodnost, ob tem pa ne bo pozabil na Boga, ki je naša največja rešitev.

V tem večeru smo spoznali, da najverjetneje tiči vzrok za toliko problemov in pasti pri mladih v vzgoji njihovih staršev ter v kakšnem krogu sovrstnikov se gibljejo ter da je prav, da smo začeli drug drugega ozaveščati o trgovini z ljudmi in njenimi posledicami, da bi bilo teh žrtev vse manj.



PODAJ MI ROKO LJUBLJANA

Minilo je 28 let od molitve za mir v Assisiju, ko so se na pobudo Janeza Pavla II. zbrali predstavniki svetovnih religij in vsak na svoj način molili. Danes po 28 letih dogodek še ni šel v pozabo in tudi mi v Ljubljani smo letos v spomin na ta dogodek in željo po miru molili za mir, se družili in peli ter se podali na »romanje«. PMR.LJ2 Začeli smo s skupno molitvijo in pesmimi v Štepanji vasi pri kapucinih, nato pa smo se v luči miru odpravili na romanje do Sv. Urha. Pot je minila skrajno hitro. Skupaj smo se pogovarjali, družili, zbliževali in molili. Med potjo smo pozdravili tudi brate konje. No, in tako smo hitro prispeli do križišča, kjer se pot začne vzpenjati do cerkve Sv. Urha. Tam so nas pričakali še ostali bratje in sestre, ki niso uspeli priti v Štepanjo vas. Skupaj smo se odpravili po griču do cerkve in vmes vdano molili rožni venec. Po prihodu v cerkev smo skupaj prepevali, ob 18:30 pa pričeli z darovanjem svete maše. Maša je bila zelo lepa in vsebinsko bogata. Tako rekoč so bili prisotni vsi predstavniki 1. in 3. reda svetega Frančiška: bratje minoriti, bratje kapucini, bratje frančiškani, Frančiškov svetni red, Frančiškova mladina, Frančiškovi otroci in drugi v Frančiškovem duhu, pridružile pa so se nam tudi sestre frančiškanke Marijine misijonarke. Gotovo pa so nas v molitvi spremljale tudi sestre Klarise oziroma 2. red svetega Frančiška. Po sveti maši smo se pred cerkvijo pogreli s čajem in pecivom, za kar so priskrbele pridne roke.
PMR.LJ1 (1)



PODAJ MI ROKO VIPAVSKI KRIŽ

Podaj Mi Roko je tudi letos gostila samostanska cerkev v Vipavskem Križu. Ob molitvi za mir smo posebej premišljevali o letošnji poslanici, ki nas je nagovarjala, da se ozremo po družbenih skupinah, ki nimajo pravega mesta med nami. PMR.VK2 (2) Različne mladinske skupine iz Vipavske doline so nam na izviren način predstavile ljudi, ki živijo v laži, t.i. piflarje, mafijce, prostitutke, narkomane. V drugem delu pa smo izpostavili še tri skupine ljudi, ki se nahajajo med nami. Molitev smo dobesedno poslali med brezdomce, bolnike v UKC in na Onkološkem inštitutu ter med umirajoče v hospicu, tako da smo jo napisali na listke. Ob tem pa smo z našimi talenti zgradili verigo, ki nam je dala vedeti, da smo močna skupnost, ki more v molitvijo in dobrimi deli poskrbeti za boljši jutri. Sledila je sv. maša, ki jo je daroval br. Vlado Kolenko. Nato pa smo se še zbrali v samostanski jedilnici, kjer smo ob prijetnem druženju zaključili molitveno srečanje za mir.

PMR.VK1 (1)

Molitev za mir Podaj MI Roko je letos potekala:

  • NAZARJE: 11.10.
  • MARIBOR: 23.10. v cerkvi sv. Marije (Frančiškani)
  • VIPAVSKI KRIŽ:  25.10. v samostanski cerkvi
  • LJUBLJANA:  27.10. v Štepanji vasi pri Kapucinih



Podaj MI Roko lahko spremljate tudi na facebooku.

Fotografije preteklih Podaj MI Roko najdete v fotogaleriji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back