Festival FO & FRAMA 2010

Toplo soboto, 8. maja 2010, je na Ptujski Gori potekal festival Fo in FRAMA z geslom “To delajte…” Pridružen je bil Marijafestu in potekal skupaj s srečanjem FSR.

Okrog pol desete ure, ko smo se vsi zbrali, smo skupno srečanje pričeli z molitvami svetega Frančiška in Klare ter petjem v Marijini cerkvi na Ptujski Gori. Po molitvi smo se mlajši in starejši ločili. Starejši so prisluhnili predavanju, otroci in animatorji pa smo odšli v tamkajšni gasilski dom, kjer smo se ob petju, igri in spoznavanju drug drugega precej zabavali. Že pred festivalom smo animatorji dobili navodila, po kateih smo otroke pripravili na predstavitev skupine. Tako je morala vsaka skupina izdelati plakat, na ketega so otroci narisali sebe pod Marijinim plaščem ali okrog mize zadnje večerje. Poleg tega je morala sestaviti pesem oz. izštevanko, ki jih je najbolje predstavila. Za razvedrilo je k predstavitvi dodali še pesem, ki jo je poživila in zasejala dobro voljo med vsemi nami. Med predstavitvami smo z najrazličnejšimi ‘navideznimi’ vozili potovali iz ene v drugo župnijo ter peli. Po tem smo se razdelili v pet skupin – vsaki skupini je pripadala ena barva – in po obrazložitvi igre odšli na igrišče za gasilskim domom, kjer smo začei z igro. Vsaka skupina je imela šop lističev njihove barve, ki jih je morala preko ‘sovražnikov’ prenesti v šotor na sredini igrišča in jih zamenjati z drugim lističem iste barve. Če te je sovražnik ulovil, si mu moral izročiti listič in oditi k svoji skupini po drugega. Ko je skupina zbrala 5 lističev, zamenjanih na sredini igrišča, se je zopet preko sovražnikov morala prebiti do dela igrišča, na katerem je lahko tistih 5 lističev zamenjala za kos sestavljanke. Cilj igre je bil sestaviti sliko – sestavljanko, torej uspešno zamenjati vse prvotne lističe z listili iz sredine igrišča in slednje zamenjati z delom slike. Igra je bila zelo napeta in kar škoda je bila, da se je tako hitro končala in smo že morali k maši.

Maša je bila tokrat za nas še posebej zanimiva, saj je maševal italijanski duhovnik, in to v slovenščini! V uvodu je nekaj mladih ob glasbi zaigralo kratko igro, v kateri je mlado dekle skozi razna srečanja z različnimi ljudmi, ki so ji skušali škodovati, na koncu le začutila, kateri človek je dober in se ob njem lahko čuti varno. Mašno daritev je obarvalo doneče petje polne cerkve in tako smo po koncu polni Božjega blagoslova odšli na okusno kosilo – enolončnico, ki je ob prijetnih pogovorih in dobri družbi bilo še toliko bolj okusno… Preden smo se razšli, smo se z zaklučno molitvijo priporočili Mariji v varstvo in se zahvalili za prijeten dan, ki smo ga preživeli skupaj.  =)

Eva Vačovnik, FRAMA Nazarje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.