Podaj Mi Roko 2010

Frančiškova mladina je tudi letos združila moči in pripravila festival Podaj mi Roko, ki je molitev za mir in hkrati spomin na skupno molitev iz leta 1986 v Assisiju, ko so na pobudo papeža Janeza Pavla II. predstavniki svetovnih religij prvič skupaj molili za mir!

Tako se še danes mlajši in starejši zbirajo v mesecu oktobru, da bi molili v ta namen.

Pa ne le kristjani, temveč tudi pripadniki drugih verstev, ki so tudi letos sodelovali in prisostvovali, ter prinesli med nas ta pravi »duh Assisija«, duh ekumenizma!

 

Letos je pod naslovom: »Svoj mir vam dam« festival potekal v Mariboru, Ljubljani in Vipavskem Križu!

 

Podaj mi roko v Mariboruje potekal na četrtek 21.10. s pričetkom v Frančiškanski cerkvi. Nekaj čez 30 mladih se je po krajši molitvi odpravilo do prve postojanke Grajskega trga, ki so ga popestrili z različnimi pesmimi! Nato jih je pot ponesla v stolnico, kjer je tamkajšnja mladina pripravila molitev! Ker ima pa ta molitev oziroma festival tudi pridih ekumenizma, so se odpravili do bratov evangeličanov in so z njimi doživeli njihov način molitve! Vsemu skupaj pa je sledilo prijetno druženje in pogostitev!

PMR v Mariboru

 

V Ljubljani je srečanje potekalo v sredo 20. oktobra. Ob 17.00 so se zbrali v stolnici sv. Nikolaja, kjer so najprej s kratko molitvijo počastili Najsvetejše in prejeli Božji blagoslov za na pot. S pesmijo na ustih in molitvijo v srcih jih je nato pot ponesla po Ljubljanskih ulicah, kjer so mimoidočim delili lističe z besedami o miru, ki so zapisane v evangeliju in v Frančiškovem vodilu. V duhu ekumenizma so se odpravili tudi do pravoslavne in evangeličanske cerkve, kjer so si podelili nekaj miru. Misijonska pot se je zaključila s sveto mašo ob 19. uri pri Frančiškanih na Tromostovju.

 

V Vipavskem Križu pa vsako leto poteka dvodnevni festival Podaj mi roko!

Letos se je začel v soboto 23.10. ob 18. uri s sveto mašo, ki jo je vodil brat Vlado Kolenko. Po maši se je mladina zbrala na grajskem dvorišču, kje je glasbeni večer otvoril bend Vozel, za njim pa je nastopila skupina Tvoj glas. Glasba je bila odlična, vzdušje pa enkratno!

Naslednjega dne se je zbralo veliko ljudi. Nastopali so lokalni zbori, vsa dogajanja pa je povezovala dramska igra o miru, v kateri so mladi skušali prikazati , da miru ne moremo kupiti, ampak nam je podarjen. Po odigrani zadnji točki je napočil čas molitve za mir v samostanski cerkvi. Nato je sledila zaključna sveta maša. Celoten obred je spremljalo tudi lepo petje mladih s spremljavo  najrazličnejših inštrumentov.

PMR v Vipavskem Križu

Vabljeni naslednje leto!

 

Klemen Breznik, FRAMA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.