Duhovne vaje FO 2012

Zadnje dva vikenda sta bila za Frančiškove otroke prav zares posebna. Prvi vikend za Primorsko regijo, drugi pa za Ljubljansko in Štajersko regijo. Ja, v pravo smer razmišljaš. Potekale so duhovne vaje Frančiškovih otrok! Na tem vikendu so otroci skupaj z animatorji spoznavali malega želvaka Frančka in prijaznega Zelenega viteza. Vsi skupaj smo se naučili, da ne smemo gledati samo na to, da je nam lepo, toda, da pomagamo drugim ljudem s svojimi dejanji.

Duhovne vaje Frančiškovih otrok Ljubljanske regije v Bohinjski Bistrici

Duhovnih vaj za Frančiškove otroke ljubljanske regije, ki so letos potekale v Bohinjski Bistrici, se je udeležilo 36 otrok iz 3 župnij: Bežigrad, sveti Peter in Sostro. Skupaj z animatorji in duhovnima asistentoma smo spoznavali zgodbo o Frančku in Zelenem vitezu. Spoznali smo, da ni dovolj, če se trudimo za dobro le v lastno korist, ampak je potrebno, da smo nesebični. Pri katehezah smo se pogovarjali o prijateljstvu, kakšen je dober prijatelj. Tako kot je Franček spoznal pomembnost prijateljstva s polžem, smo tudi mi spoznali veliko novih prijateljev, k temu pa je dodatno spodbujala omejenost prostorov, tako da smo bili »prisiljeni« spoznati druge otroke.
Pri delavnicah smo ustvarjali zmaja, prepevali uspavanke, naredili rože iz papirja, ki smo jih uporabili pri veliki igri, ter okrasili piškote, ki smo jih v nedeljo ponosno pokazali staršem in nato skupaj pojedli.
Duhovne vaje smo zaključili s sveto mašo, ki so se je udeležili tudi starši. Domov smo odšli polni lepih vtisov, novih spoznanj in prijateljstev ter v želji, da se kmalu ponovno srečamo.

Duhovne vaje Frančiškovih otrok Koprske regije v Čepovanu

Nekega mrzlega petkovega popoldneva smo se animatorji in Frančiškovi otroci z Vipavskega Križa in Kapele zbrali v Čepovanu, da bi skupaj preživeli vikend.
V hišo mladinskega centra smo vstopali z mešanimi občutki. Nekateri smo bili malce prestrašeni in negotovi, drugi polni pričakovanj, tretji lačni… A že pri večerji se je ozračje sprostilo. Otroci niso bili izbirčni ( seveda ne, ko pa so Frančiškovi!), pomešali so se med animatorje in skupaj smo se prepustili kulinaričnim užitkom. Nato smo se prvič srečali s Frančkom, ki nas je spremljal skozi cel vikend. Pogumni želvak nas je naučil, da moramo biti vedno pripravljeni pomagati drugim, ne pa da čakamo, da bodo drugi vse naredili namesto nas. Ob njegovih napakah in prizadevanjih, da bi jih tudi popravil smo spoznali, da sebičnost in egoizem ne moreta graditi pravega prijateljstva; to lahko stori le ljubeče srce, ki zna odpuščati in sprejemati bližnjega z vsemi njegovimi napakami vred. Skupaj s Frančkom smo klicali pomlad, se igrali, ustvarjali, peli, se borili z zmaji in nabrali cvetove s češnjevega drevesa. Z njim smo delili vznemirjenje ob rojstvu njegove sestrice in se spomnili na vse naše brate in sestre.
Po Frančiškovem zgledu smo se povezali v eno veliko družino. V medsebojnem druženju smo se učili drug od drugega in postali bogatejši za še eno izkušnjo. Trudili smo se, da bi v naše srce in odnose prinesli svežino pomladi in glede na medsebojno sodelovanje animatorjev ter pridnost in navdušenje otrok lahko rečemo, da nam je to tudi uspelo.

Duhovni vikend Frančiškovih otrok Štajerske regije v Kančevcih

Leto je bilo naokrog in spet je bil čas za naše tradicionalno srečanja Frančiškovih otrok v Kančevcih. Tega tedna smo se že vsi veselili, saj smo vedeli, da bomo spet videli stare prijatelje in se veselili novih poznanstev.
Kmalu je bila hiša v Kančevcih polna trušča in otroškega veselja. Otroci so si ogledovali sobe svojih prijateljev, se lovili po hiši, ki res ni majhna. A to veselo in razigrano vzdušje smo morali prekiniti okrog sedme ure, ko je bil čas za večerjo. Kmalu po večerji smo se vsi, udeleženci, animatorji in duhovni voditelj zbrali v veliki dvorani, kjer smo si ogledali delček risanke Franček. Sledila je kateheza o naših odnosih s sestrami, brati in starši. Nato smo se razdelili po skupinah: želvice, medvedi, gosi, polži in bobri. Navdih za imena so nam bili junaki iz risanke Franček. Ko je potekel čas dela v skupinah, smo se ponovno zbrali v Veliki dvorani, kjer je potekala večerna molitev. Po molitvi se je vsak umil za spanje. Za lahko noč smo animatorji otrokom brali pravljice. Po napornem dnevu smo bili že tako utrujeni, da so nekateri zaspali že pred koncem pravljice.
Po jutranji budnici naslednji dan smo vsi obilno zajtrkovali, saj smo vedeli, da nas čaka dolg in naporen dan. Po zajtrku smo si ponovno ogledali delček risanke o Frančku in se pogovarjali o odpuščanju med brati in sestrami. Za tem smo se ponovno razdelili v skupine, saj so nas čakale delavnice. Delo po skupinah je potekalo vse tja do kosila ob dvanajsti uri. Po kosilu je sledil zaslužen prosti čas, ki smo se ga veselili tako animatorji kot otroci. Popoldan se je zgodil še en zanimiv dogodek. Velika igra! Šlo je za naporno tekmovanje med petimi skupinami, ki je vključevala izmikanje zmajem, učenje pregovorov… Otroke je igra navdušila in dodobra utrudila. A iger za tisti dan še ni bilo konec. Zvečer je v Veliki dvorani potekal turnir družabnih iger. Bilo je kar sedem različnih iger, kjer so otroci preizkušali svojo srečo, znanje, spretnosti in spomin. Tega večera so mnogi otroci zaspali že pred pravljico, saj je bil dan res naporen.
Zadnji dan smo zaključili s čiščenjem prostora, gledanjem zadnjega dela risanke o Frančku in s sveto mašo. Po maši smo se še slikali in pojedli kosilo, po njem pa je vsak odšel proti svojemu domu.
Menim, da je bil ta vikend zelo lep, igriv in zabaven. Bil pa je tudi pomemben za našo duhovno rast, saj smo govorili o odnosih v družini, o odpuščanju in sebičnosti. Torej o temah, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Ta vikend je pozitivno vplival na naša prijateljstva, zato se že vsi veselimo ponovnega srečanja v Kančevcih leta 2013.

Slike duhovnih vaj si lahko ogledate TUKAJ!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.