10 nasvetov papeža Frančiška za srečno življenje

Kako si ustvariti srečno življenje? Če vprašate papeža Frančiška… To so njegovi nasveti!

Gotovo veljajo tudi za FRAMO! 🙂

1. ŽIVI IN PUSTI DRUGE NAJ ŽIVIJO
Vse nas mora voditi to načelo.

2. DARUJ SE DRUGIM
Če se zapiramo v sebe, postajamo egocentrični, in stoječa voda se hitro usmradi.

3. POJDI UMIRJENO SKOZI ŽIVLJENJE
To papeževo načelo je navdihnil Don Segundo Sombra (lik iz romana, argentinskega pisca Ricarda Guiraldesa), ki je v mladosti živel hitro kot reka, v starosti pa je postal kot jezero, ki se giblje mirno in ponižno.

4. IMEJ ZDRAV OBČUTEK ZA PROSTI ČAS
Književnost, umetnost in igra z otroki ugaša. Potrošništvo nam je prineslo nemir in stres in ljudje so izgubili zdrav čut za okolico. Čas, ki ga družina preživlja skupaj, je v glavnem gledanje televizije, celo med skupnimi obroki, kar ne dopušča komunikacije. Čeprav je težko najti čas za igro, ker starši pogosto z dela prihajajo pozno, je igra nujna.

5. NEDELJO OHRANJAJ ZA DRUŽINO
Nedelja je praznik in delavci morajo imeti prosti dan, ker je nedelja za družino.

6. MLADI MORAJO IMETI DOSTOJNO DELO
Do mladih moramo biti ustvarjalni. Če se jim prikrajša možnost, bodo padli v odvisnosti. Ni dovolj, da jih nahranimo. Dostojanstvo je ustvarjeno šele takrat, ko lahko hrano sam prineseš v svoj dom.

7. VARUJ NARAVO IN SKRBI ZA NJO
V sistematičnem uničevanju okolja vidi papež največji izziv človeštva. Postavlja se vprašanje, ali človeštvo ne vrši samomora z neodgovornim in tiranskim odnosom do narave?

8. NE BODI NEGATIVEN
V negativnem govoru o drugih papež Frančišek prepoznava pomanjkanje samospoštovanja. Čutim se ponižan in namesto, da sebe povzdignem, raje ponižam drugega. Čim prej se moramo oddaljiti od negativnosti.

9. SPOŠTUJ PRIPADNIKE VSEH RELIGIJ
Drug drugemu smo lahko navdih, da bi vsi skupaj rasli v skupnosti. Najhujši je verski prozelitizem, ki nas hromi: ‘Govorim s teboj, da bi te pridobil’. Ne! Vsaka oseba vstopa v pogovor s svojo identiteto. Cerkev raste s tem, da je privlačna in ne s prozelitizmom.

10. TRUDI SE ZA MIR
Poziv k miru mora biti glasen.., ker živimo v času številnih vojn. Včasih se zdi, da pomeni mir ‘biti tih, umirjen’, vendar ni tako. Mir vedno vključuje aktivno delovanje.

 

papez

Nasveti papeža Frančiška so del zadnjega papeževega intervjuja, ki je objavljen v nedeljski številki najbolj prodajanega argentinskega časopisa »Viva«.

Iz www.Bitno.net prevedel br. Vlado Kolenko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.