7 načinov za dober post

Za dober poste se moramo osredotočiti na dobro pripravo, tj. disciplino. V nasprotnem primeru bomo opustili lepoto tega časa.

noFoto: I.P./Bitno.net

Post je čas pokore in asketskega boja. Sovražniki, s katerimi se borimo so poželenje, svet in hudič. Cilj posta je prečistiti srce, da bi naš največji praznik, veliko noč, lahko kar najbolj veselo objahali. Na neki način mora biti post mikrokozmos vse naše borbe na zemlji, kakor je praznik vstajanja mikrokozmos naše nebeške slave v Kristusu. Pa vendar, za dober post se je potrebno osredotočiti na dobro pripravo, tj, disciplino. V nasprotnem primeru bomo opustili lepoto tega časa.

Osebno začnem post z najboljšimi nameni. Zamišljam si, da živim kot menih v puščavi – da se postim in molim. V glavnem prvi teden uspem s pomočjo lastne moči, no ravno takrat, ko si o sebi ustvarim dobro sliko, kako sem dober v postu in v molitvi, se vse podre in iz lica v lice se srečam s svojo slabostjo.

Vsi smo se znašli v takšnih ali podobnih primerih, zato želim z vami podeliti 7 praktičnih načinov za dober post.

1. Naredite si načrt

Najhitrejši način, kako hitro propade post je imeti dober namen, ne pa dobrega načrta. Bodite natančno. »Več bom molil« ni dovolj dober načrt. Ko naredite to odločitev, se vsak dan držite tega načrta. Post je čas molitve, posta in ljubezni. Za vsako od teh treh področjih izberite, kako se boste v vsakem poboljšali. To zapišite na papir in tako vsak dan ali teden ustvarite novi način.

Nasvet: načrt naj bo stvaren. Pogosto smo preveč ambiciozni in si preveč zadajamo. Če v teh visoko postavljenih ciljih pademo, lahko hitro postanemo brez volje in odnehamo in to pomeni zmago hudiča. Naše odločitve naj bodo enostavne in praktične, in vaš post bo toliko bolj uspešen.

2. Preberite dobro knjigo

Svetniki nas vedno opominjamo, da moramo brati in spodbudne knjige in res ni boljšega časa za začetek te modre prakse, kot je postni čas. Branje Svetega pisma ali življenjepisa svetnikov je odličen začetek.

3. Izprašajte si vest

Post je čas za globljo analizo stanja naše duše. Kaj je za vas najpomembnejše? Ali imate kakšne skrite idole v svojem življenju? Kaj vas onemogoča, da bi z vsem srcem sledili Božji volji? Naredite temeljito izpraševanje vesti, ki vam bo pomagala, da boste lahko ocenili vaše duhovno zdravje.

Zapomnite si, da smisel posta ni v odpovedi sladkarijam in drugim stvarem, v katerih uživamo, ampak v kesanju, kar pomeni, da se borimo proti grehu in se vrnemo k Bogu, našemu dobremu Očetu. Redno izpraševanje vesti nas vodi globlje v našo notranjost in to je lahko boleče. To pa je tista zdrava bolečina, ki obnavlja dušo.

4. Priznajte in spovejte se svojih grehov

Potem, ko si izprašate vest, je logičen naslednji korak, da greste k spovedi. Pred prejemom tega zakramenta se spomnite pogojev za dobro spoved: 1. Izpraševanje vesti, 2. iskreno kesanje zaradi razžalitve Boga, 3. trdni sklep, da ne bom več grešil, 4. spoved (ne izpuščanje nobenih grehov) in 5. pokora za grehe, ki ste jih naredili.

5. Molitev

Bodimo iskreni, vsi lahko več molimo, a post je pravšnji čas za načrtovanje in izvedbo vsakodnevne molitve, ki lahko vstopa v naš vsakdan skozi vso leto. Med tem liturgičnim časom se moramo še posebno osredotočiti na molitev kesanja za naše grehe in spreobrnjenje srca. Tu je nekaj predlogov:

– psalmi kesanja: 6; 31; 37; 50; 102; 130 i 143,

– žalostni del rožnega venca

– križev pot

– rožni venec Božjega usmiljenja

– molitve izročitve pred križem.

6. Post

Jezus se je postil v puščavi. Post je dober čas, da preusmerimo svoje napore in obnovimo našo predanost. Posebno se moramo postiti pri tisti stvari, ki nam pogosto jemlje dragoceni čas.

Ali ste odvisni od telefona ali Facebooka? V postu jih ne uporabljajte (toliko). Ali ne morete na TV izpustiti kakšne oddaje? Nehajte jo gledati. Po drugi strani, ali z veseljem kritizirate druge? Potrudite se, da se hitro rešite negativnega govora. Ali vas moti kaj drugega? Odstranite to. Jezus je rekel: »Če te tvoje oko pohujšuje, ga izderi!« (Mr, 9,47). Resnično, opustiti moramo kar koli nas oddaljuje ob Božjega kraljestva.

7. Dajte miloščino

V času posta smo še posebej poklicani, da globlje občutimo žrtev našega Gospoda Jezusa Kristusa na križu. To je največje dejanje velikodušnosti v zgodovini, kajti Jezus ni umrl samo za svoje prijatelje, ampak tudi za svoje sovražnike. »Bog je razodel svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus, ko smo mi bili še grešniki, umrl za nas« (Rim 5,8).

Božja velikodušnost v Kristusu naj mora spodbuditi, da bomo velikodušni in usmiljeni do drugih, še posebej ubogih in tistih, ki so v potrebah. Ta postni čas poskušajmo najti način, da dajemo tudi sebe (npr. da pomagamo starejšim…). Spomnite se Jezusove obljube: »Kdor da enemu teh najmanjših samo kozarec hladne vode, je moj učenec, zares vam povem, gotovo ne ostane brez plačila.«. (prim. Mt 10,42).

Nič ne morete izgubiti

Če sem najprej govoril o neuspehu na začetku posta pa ta ni mogoč, če sem discipliniran. To pomeni, da nam padec v odločitvah (navadno v duhovnem življenju) lahko pomaga, da rastemo v ponižnosti in poznavanju lastne duhovne revščine, rast pa je vedno duhovni napredek.

Ta postni čas dajte od sebe najboljše. Potrudite se izkoreniniti gre in negovati svetos. Ko pa padete in grešite, boste razumeli, da celo tisti, ki se lahko imajo za pravične, padajo sedemkrat dnevno. Naj bo vaš neuspeh vaja v ponižnosti, ki vas vodi nazaj k Božji milosti, ki pritega iz prebodenega Jezusovega Srca. Konec koncev je to resnično srce posta.

Sam Guzman | catholicgentleman.net

Prevod: br. Vlado Kolenko

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.