Kako smo preživeli framaški duhovni vikend

V petek, tistega toplega sedmega marca 2014, se nas je z vseh koncev Slovenije, v zelenih Kančevcih, zbrala zanimiva druščina dijakov in študentov Frančiškove mladine.

Vikend smo seveda pričeli z večerjo in ga nato nadaljevali s predstavitvijo drug drugemu preko zanimive igre naših lastnosti ali pogostih dejanj. Kasneje nas je že čakala prva kateheza, ki se je nanašala na rdečo nit našega vikenda – Oklep svobode. Duhovne vaje FRAMA 2014 - Kančevci - 7. - 9.marec 2014 032Pater Andrej Feguš nam je na zelo slikovit način z življenjskimi primeri razložil kako se ljubezen in svoboda dopolnjujeta, predvsem v odnosih med fantom in punco, možem in ženo, staršem in otrokom itd. Sledilo je individualno delo, kjer smo sami s seboj premlevali vprašanja, ki so se nam porodila ob poslušanju kateheze ter brali odlomek iz Sv. Pisma in sicer iz prve Mojzesove knjige. Večer smo lepo zaključili z večerno molitvijo in pesmimi, ki so nas ubrano spremljale ves vikend.

Naslednji dan smo pričeli v kapeli z jutranjo molitvijo. Nadaljevali s katehezo o Adamu in Evi ter izvirnem grehu. Pater Andrej je človeško naravo razdelil na bios, ram in disk. Človekovo predanost Bogu smo spoznavali preko branja Noeta. O njej in vsem mogočem drugem, smo premišljevali pri individualnih urah, kamor se je vsak dal nekam na samo, zunaj na sonček ali kam v hišo. Po tem, na debatnih skupinah, smo se zadebatirali ob vprašanjih prave ljubezni, svobode med fantom in punco, si delili različne poglede tudi o grehu in še marsičem. V kratkih 30 minutah smo čisto pozabili na uro in skoraj zamudili na naslednjo katehezo, kjer smo prisluhnili kako je Noe zaupal Bogu in svojo vdanost izkazal z gradnjo veličastne ladje, na katero je povabil tudi živali. To zgodbo smo prestavili tudi v Kančevce, kjer smo skupine iskale pare živali, ki so bile skrite naokoli. img_9319Malo smo pretegnili svoje noge, se nadihali svežega zraka in se z lačnimi trebuhi končno ustavili v jedilnici na kosilu, saj je ura že odbila poldne. Po kosilu je sledil odmor, med katerim smo se nekateri voditelji pripravljali na igro odlomka iz Sv. Pisma o Abrahamu. Seveda nismo pozabili na pravi izkoristek odmora in si privoščili nekaj prešvicanih ter razigranih trenutkov ob košarki.

Patra Vlado in Andrej sta nas iz tako energičnega sončnega popoldneva komaj priklicala na naslednjo katehezo o Abrahamu, kjer smo se do solz nasmejali odigranemu odlomku. Dan smo izpopolnili s sveto mašo, kjer smo v temi in vmesnih spremljavah kitare s pesmijo, prisluhnili pridigi patra Andreja, ki se je gotovo dotaknila vsakega izmed nas. Po večerji je sledila adoracija v kapeli in spovedovanje, kdor je želel. Pri adoraciji smo si gotovo vsi zapomnili lomljenje kruha, kjer je vsak izmed nas dobil vsaj en košček in se tako še bolj počutil kot nepogrešljiv član tega vikenda. dscn2095Na koncu smo že komaj čakali zabavni večer, na katerem so se skupine pokazale z raznovrstnimi talenti petja, plesanja in mimike. Končali smo ga v grozljivi temi in šaljivih krikih ob igranju igre Morilec. Tako smo se presmejali, nasmejali in odsmejali v večerno molitev in utrujeni popadali v postelje.

V nedeljo nas je po jutranjem pospravljanju čakala še zadnja kateheza o Jezusu in se nadaljevala v sveto mašo, ki se je zopet vsa nasmejana začela z dvema odigranima odlomkoma. V spomin se mi je najbolj utrnil stavek patra Andreja, ki je rekel, da se je gotovo tudi Bog z nami smejal, ter da je srečen, ker smo mi srečni. Nato smo z zadnjo pesmijo odpeli na težko pričakovano kosilo. Po obedu smo vsi zbrani še zadnjič pomahali sončku v pozdrav in se odpeljali v vse mogoče konce Slovenije domov.

Na vikendu sem zelo uživala, spoznala čudovite ljudi, odkrila zanimive stvari o sebi in življenju ter se nasmejala kot že dolgo ne. Vse ostale, majhne in velike, glasne in tihe podrobnosti pa na žalost ne boste izvedeli. Če želite doživeti svoje, se nam pridružite na naslednjem vikendu! 😉

Emanuela Eduard

Kančevci

FOTOGALERIJA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.