Duc in altum, ali po naše odrini na globoko, je evangelijsko naročilo in tudi geslo 1. evropskega kongresa FSR in FRAMA, ki se ta teden (9. – 15. 7.) odvija v francoskem Lisieuxu. In tako sta tudi slovenska FRAMA in FSR v nedeljo odrinila. Nismo sicer odrinili na globoko, smo pa odrinili na dolgo pot proti Franciji. Po dvajsetih urah vožnje, spoznavanja obcestnih počivališč (z vsemi klopcami, na katerih lahko večerjaš ali pa zajtrkuješ), občudovanja narave in (nenačrtovanega) kratkega izleta skozi Pariz, smo prispeli v občutno hladnejšo Normandijo (lahko nam zavidate 18°C ), natančneje v Lisieux. Sprejeli so nas prijazni Francozi in nam pokazali naša bivališča – za FSR klasične sobe, za FRAMO klasično framaško udobje (spanje na tleh in bujenje ob tušu z mrzlo vodo (od prvega dne smo sicer že odkrili toplo vodo, tako da slednje odpade)).

 

Kongres se je začel s sveto mašo v katedrali sv. Petra, po večerji pa je sledil tradicionalni festival (skoraj) vseh narodov. Slovenci še čakamo na svojih pet minut J.

Torek je bil namenjen podrobnejšemu spoznavanju bratstev FSRja in FRAME, saj se je vsako bratstvo predstavilo s kratkim videom ali PowerPoint predstavitvijo. Tako smo si lahko ustvarili predstavo, kako živijo in delujejo ostala evropska bratstva.

V Lisieuxu se je rodila sv. Terezija Deteta Jezusa, zato je samo mesto zelo povezano s to svetnico. Tudi mi smo si ogledali nekaj krajev, kjer je sv. Terezija živela. V torek smo obiskali baziliko sv. Terezije, kjer smo imeli tudi sv. mašo. Dan smo zaključili z ogledom muzikla o sv. Frančišku.

Srečanje je bogato predvsem iz vidika spoznavanja različnih narodov in njihovega načina življenja po zgledu sv. Frančiška in sv. Klare.

Več slik se nahaja tukaj: Link

Se beremo!

 

 

 

Helena & Zdenka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back